Amikor a fa erősebb, mint az acél!

11
nov

Amikor a fa erősebb, mint az acél!

Nanotechnológia: A világ új slágeranyaga?

•Nanotechnológia: A világ új slágeranyaga a gallyakból is előállítható kristályos cellulóz A New Scientist múlt heti számában ismertetett világújdonságnak számító csodaanyag könnyű, erős, ráadásul vezeti az áramot. És a fa, amiből előállítható, szinte bárhol megtalálható a környezetünkben.

celluforce_logoA feldolgozott fapépből előállított nanokristályos cellulózt (NCC) a japán székhelyű Pioneer Electronics a rugalmas elektronikus kijelzők következő generációjában használja, míg az IBM számítógép alkatrészeinek gyártásánál alkalmazza. Az új, szuperanyag iránt még az amerikai hadsereg is érdeklődik, könnyű páncélöltözet és golyóálló üveg előállításában szeretnék felhasználni.

nanokristalyos-celulozEzt követően a faanyagot péppé aprítják, savban hidrolizálják a szennyeződések eltávolítása végett, majd szeparálják és kristályos formában koncentrálják, hogy olyan sűrű pasztát kapjanak, amiből aztán lemez vagy nanorostszálak állíthatók elő. A különböző alakúvá és méretűvé alakítható végtermék kemény, sűrű és szilárd. Fagyasztva szárítás után pillekönnyű és jó szigetelő. Az NCC-termelés felfuttatásához idén júliusban nyitották meg a wisconsini Madisonban Amerika első NCC-gyárát, mely a becslés szerint 2020-ra 600 milliárdos iparágat jelent majd.

celuloz-felhasznalasaA US Forest Service tulajdonában álló gyár kétféle, kristályos és szálas NCC-t fog gyártani. Az amerikai gyár egyébként a világ második, cellulózalapú nanoanyag-előállító üzeme. A jóval nagyobb CelluForce-t 2011-ben nyitották meg a kanadai Montrealban, mely jelenleg naponta 1 tonna NCC-t gyárt. Jeff Youngblood, az amerikai Purdue Egyetem NanoForestry Intézete munkatársa szerint az a legszebb az NCC-ben, hogy hatalmas mennyiségben áll a rendelkezésünkre, és még csak nem is kell teljes fákat kivágni az előállításához.

nanokristalyos-celuloz-eloallitasaMivel a nanocellulóz mind össze 200 nanométer hosszúságú, ágakból, gallyakból de akár fűrészporból is előállítható. Gyakorlatilag hulladékból készíthető arany. Theodore Wegner, az amerikai üzem igazgatóhelyettese szerint néhány éven belül pár dollárért lehet majd 1 kg NCC-t kapni

Az NCC-ben rejlő lehetőségek megfejtése azért tartott ennyi ideig, mert csak a legutóbbi évtizedben állt rendelkezésre megfelelő technológia az anyag tulajdonságainak a feltárásához. További jó hír, hogy az emberi testre nézve a cellulóz biztonságos anyag, így az NCC feldolgozása jóval veszélytelenebb, mint a szervetlen összetevőké. Legrosszabb esetben megvághatjuk vele az ujjunkat, mint egy papírlap szélével.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...