Média

Szeverényi Tamás
13
aug

“A magyar erdők jó kezekben vannak.” – Szeverényi Tamás erdőmérnök, a Forest7 Kft ügyvezetője az ATV Start vendége

Az ATV reggeli műsorának vendége volt cégünk ügyvezető igazgatója Szeverényi Tamás okleveles erdőmérnök, erdészeti szakértő és Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi programjának vezetője.

https://www.atv.hu/videok/20220812/tobb-szervezet-is-tiltakozik-a-fakivagasok-ellen

Szeverényi Tamás okleveles erdőmérnök, erdészeti szakértő

Szeverényi Tamás okleveles erdőmérnök, erdészeti szakértő

 

 

 

 

A téma az elmúlt napokban nagy port kavart fakitermelés szabályozásának módosításáról szóló 287/2022. (VIII. 4.) kormányrendelet volt, melynek kapcsán a Forest 7 Kft szakértőjének szakmai véleményét is megkérdezték.

Szeverényi Tamás rávilágított, hogy Magyarországon az erdők Mária Terézia uralkodása, vagyis a XVIII. század közepe óta folyik felelős, fenntartható erdőgazdálkodás. A magyar erdők törvény által előírt erdőfelújítási kötelezettség alatt állnak, aminek köszönhetően Magyarország erdőterülete folyamatosan növekszik.

A kormányrendelet kapcsán elmondta, hogy az azokban leírtak csupán opcionálisak, némi könnyítést jelenthetnek a gazdálkodók számára, lényegi változás az erdőgazdálkodásban azonban nem következik be. A magyar erdészek hivatása az erdő melynek művelésére feltették életüket, így az ő szakmai irányításuk alatt az erdők jó kezekben vannak.

A témában a napokban az Országos Erdészeti Egyesület is kiadott egy közleményt mely szintén azt hangsúlyozza, hogy a rendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz, emellett e lehetőségek alkalmazása során is folyamatos az erdészeti és természetvédelmi hatóságok kontrollja.
Ahogy a közlemény fogalmaz:

Az erdészek a jövőben is számonkérhető felelősségük teljes tudatában, hosszú távra szóló erdőtervek keretei között terveznek meg minden beavatkozást. […] A jelen feltételek között, az erdőgazdálkodók képesek lesznek a megfelelő időzítéssel kiszolgálni a megnövekedő tűzifa
igényeket is – úgy, hogy az a Hazánk egyötödét borító erdők fenntarthatóságát ne veszélyeztesse. Szakmaiságunkat három évszázad alatt felhalmozott ismeret és tapasztalat, valamint referencia alapozza meg. Az eskünk mellett, ez máshoz nem hasonlítható kötelezettséget jelent. Az erdésztársadalom nevében kijelentjük, hogy felelőtlen erdészeti beavatkozásoktól semmiképpen sem kell tartani.

Az erdő maga az élet. A jövő erdeiért ma is cselekszünk!

(Forrás: oee.hu)

 

A teljes beszélgetés az alábbi linken érhető el:

https://www.atv.hu/videok/20220812/tobb-szervezet-is-tiltakozik-a-fakivagasok-ellen

 

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...