Mit kell tennem, ha erdőhöz jutottam? Az erdő működtetése

Mit kell tennem, ha erdőhöz jutottam? Az erdő működtetése.

Ha valamilyen módon erdőhöz, erdőrészlethez jutottunk (vettük, örököltük, telepítettük, stb.), akkor azzal egy kevés dolgunk is van. Az erdőnek, erdőrészletnek kell, hogy legyen egy gazdája, Ő az Erdőgazdálkodó. Az erdőgazdálkodó a felelős személy minden az erdőben végzett vagy el nem végzett munkáért. Az esetek nagyobb részében a tulajdonos az Erdőgazdálkodó, ha nem, akkor az Erdőgazdálkodó a köztes személy a tulajdonos és a hatóság között.

Ha tulajdonosváltással változik az erdőgazdálkodó személye is, akkor azt 30 napon belül be kell jelenteni az Erdészeti Hatóságnak a megfelelő űrlapon, a szükséges iratok kíséretében.

Az erdőgazdálkodó csak az esetek egy részében gyakorlott erdész is, ezért a törvény előírja az erdészeti szakszemélyzetszükségességét is. Az erdészeti szakszemélyzetnek (legalább 2 éves gyakorlattal rendelkező erdész) kell ellenjegyeznie az erdőgazdálkodónak az Erdészeti Hatósághoz benyújtandó iratait. Ha a körülmények különös összejátszása folytán az erdőnek/erdőrészletnek nincs erdőgazdálkodója, akkor az Erdészeti Hatóság a tulajdonost kötelezi a szükséges munkák elvégzésére, illetve kényszer erdőgazdálkodót jelölhet ki.

Ha az erdőnek, erdőrészletnek több tulajdonosa van, akkor a tulajdonosaknak társult erdőgazdálkodást kell folytatniuk és az erdőt, erdőrészletet egy személy használatába (erdőgazdálkodó) kell adniuk.

A tulajdonos(ok) és az erdőgazdálkodó közötti megállapodást írásba kell foglalni, hasonló módon, mint a mezőgazdasági haszonbérletnél. Az erdészeti hasznosítás egyik jellegzetessége, hogy ha az erdőt levágják, akkor keletkezik egyfelújítási kötelezettség is, ami időben is (5 év) és pénzben is jelentős lehet.

Az erdőgazdálkodó, illetve a tulajdonos lehetőségeit és kötelmeit az Erdészeti Hatóság Körzeti Erdőterve határozza meg. Igen ritka esetben előfordulhat, hogy egyes erdőrészletek nincsenek benne a Körzeti Erdőtervben.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...