Mikortól, meddig erdő az erdő?

Mint minden régi, régen művelt ’dolog’-nak az erdőnek is összetett a meghatározása.

Először is erdő az, amit az Országos Erdőállomány Adattárban (röviden Adattár) erdőként jegyeznek, akkor is, ha az adott területen nincs is fa, mert pl. tarvágták, ellopták, leégett, rovarok megették, stb. Nem erdő viszont a beerdősödött legelő, szántó művelési ágú terület (önerdősülés), még ha egyéb kritériumoknak meg is felel, mert a művelési ága miatt nem szerepel az Adattárban.

Másodszor csak a végrehajtási rendeletben meghatározott fa és cserjefajok által alkotott együttes képezhet Magyarországon erdőt. Ami ezeken kívül esik az legfeljebb faültetvény, de nem erdő. Pl. egy megfelelő fizikai paraméterekkel bíró nemes nyaras az erdő, míg az ugyanilyen geometriával bíró eukaliptuszos, vagy császárfás nem erdő. Az erdőként nyilvántartás szükséges fizikai jellemzői:

  • A lombkorona függőleges vetülete által határolt terület minimum fél hektár (5000 m2)
  • Az erdőterületnek el kell érnie egy minimális átlagos szélességet, ami ugyan minimális, mégis átlagot (súlyozott átlagot) kell nézni a szélső fák tőben mért távolságát tekintve. Ez 20m.
  • Van egy a lombkorona függőleges vetülete által meghatározott lefedettségi feltétel is, ami funkciófüggő. A lefedettségnek normál esetben legalább 50%-osnak kell lennie, de ha az erdő fő feladata a talajvédelem, akkor elég a 30% is.
  • Van egy magassági feltétel is. A fák átlagos magasságának meg kell haladnia a két métert. Ez alatt az átlagos magasság alatt az erdősítés állapotában van a jövendő erdőnk. Bizonyos értelemben ez az a magasság ameddig még bekerített állapotban lehet a terület, azért, hogy védve legyenek a vadak rágási károkozásától.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...