Erdőkárok

A magánerdők erdőgazdálkodói is gyakran kénytelenek szembesülni az erdejüket ért károkkal. Ezen károk a hivatalosan több csoportra vannak felosztva.

Nehezebben kezelhetőnek tűnnek a beazonosíthatósági és védekezési módok miatt a rovarok, atkák, kórokozók okozta károsító kategóriákba tartozó esetek, amelyekkel elsősorban a jogosult erdészeti szakszemélyzetéhez fordul a nem erdész erdőgazdálkodó.

Könnyebben átláthatónak és kezelhetőnek látszanak a növények (fagyöngyök) és gerinces állatok okozta károk(vadállatok és háziállatok). Bár az újra megjelent hódkárt még nehéz kezelni.

A legkönnyebben átlátható és a legkönnyebben kezelhetőnek tűnő káreset az abiotikus és az ember okozta kárkategória.
Abiotikus kárnak nevezzük az aszály, a , a jég, a zúzmara, a tűz, a homokverés, a víz és a szél okozta károkat. Szélkárból is van széltörés és széldöntés, a vízkárból árvízkárés belvízkár, stb.
Ember okozta kár elsősorban a falopás, másodsorban a szemétlerakás, harmadsorban a vegyianyag-hatás (pl. szakszerűtlen gyomirtózás a szomszédos szántón) és a szakszerűtlen fahasználat is.

Az erdőkárok észlelése után, de legkésőbb a negyedév végén az erdőgazdálkodónak be kell adnia az Erdővédelmi Kárbejelentő Lapot az Erdészeti Hatóságnak.
Az erdőkár jellegétől függően védelmi, kárelhárító tevékenységet is kell végeznie az erdőgazdálkodónak. Pl. viharkárok: széltörés, és széldöntés esetén (is) Egészségügyi fakitermelést kell végeznie, amely erdőgazdálkodási, vagy fahasználati tevékenységet Egészségügyi fakitermelésként engedélyeztetni is kell az Erdészeti Hatóságnál.
Fontos figyelembe venni, hogy az engedélyezési határidő itt is 30 nap, addig csak a földön fekvő fákhoz lehet hozzányúlni (kivéve, ha az adott időszakra és erdőrészletre már rendelkezünk fakitermelési engedéllyel).
Egészségügyi fakitermelésnél a kivágandó fákat a kitermelés előtt meg kell jelölni.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...