C-vitamin
Magas C-vitamin tartalmú és frissítő hatású növények és vadgyümölcsök:
A sóskaborbolya zsenge hajtásai, friss levélképződményei a sóskánál többszörös C-vitamin tartalommal rendelkezik.
A madársóska levelei is igen gazdagon rendelkeznek C-vitaminnal.
A gyepűrózsa ismertebb nevén „csipkebogyó” is magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ahogyan a kökény is. Érett állapotban való leszedéskor mindkét növény terméséből remek lekvárt lehet készíteni.” Ha a dér megcsípte” a bogyókat minkét növény termései ehetővé válnak addig elég fanyar az ízük.
Az egybibés galagonya bogyója magas C-vitamin tartalmú, ezentúl jó hatással van a szívműködésre és a magas vérnyomás gondokra.
A hamvas szeder, vadszeder nyár végén szedve, lehűtve friss, üdítő hatású a magas ásványi és C-vitamin tartalom mellett.
Vadkörte, vadalma, „mirabolán” szilva fogyasztásával az erdei séták alkalmával, kiváló szomjoltó hatásuk nélkülözhetetlenek az erdőt járó emberek számára.