Beerdősülés

Ha van egy rég nem látott és/vagy gondozott (gyakran osztatlan közös tulajdonban lévő) szántó, vagy legelő művelési ágú földdarabunk, akkor ott a szaknyelv által szukcessziónaknevezett folyamattal találkozhatunk. A nem művelt földdarabon megjelennek a cserjék (vadrózsa, kökény, galagonya), majd a pionír fafajok és legvégül a keményfák, de akácerdő mellet az akác gyökérsarjak már az első években tért hódíthatnak. Az idő előrehaladtával a fák-fás részek lombkorona vetülete (általában) csak növekszik és egyszer csak hivatalos leveleket kaphatunk a földalapú támogatás elutasításáról, vagy jogosulatlan igénybevételéről, illetve a beerdősült terület üzemtervezéséről, aminek egyéb jogkövetkezményei is vannak.
A mai technikai szinten nem kell erdőfelügyelőnek személyesen a területünkön járnia, hogy a beerdősülést megállapítsa, elég, ha a műholdas felvételeket szemlélve ezt megállapítja.
A legelőn lehetnek fák (fás legelő), ha a fák korona vetülete a területnek legfeljebb a 30 százalékát fedi.

Fontos tudni, hogy ha az ilyen már befásodott területet ki akarjuk tisztítani, akkor ahhoz a tulajdonosnak egy Fásításból történő fakitermelési űrlapot kell kitölteni és beadni az Erdészeti Hatósághoz (ügyintézési idő 30 nap).
Kivágás szempontjából a fatörzs mellmagassági átmérőjének legalább 5cm vastagnak kell lennie az előírások szerint.

A földalapú támogatások megőrzéséhez, illetve a szukcesszió megakadályozásához a területet legalább rendszeresen kaszálni és/vagy legeltetni kell.

A becserjésedett és pionírfás területet lehet kézzel és/vagy géppel tisztítani. Az erősen becserjésedett terület kézi-kézigépes (motoros kaszás motorfűrészes) tisztítása többe kerülhet, mint a terület ára. Ezért, ha a terület engedi, akkor célszerű először erdészeti kalapácsos szárzúzó géppel lezúzatni a cserjéket és utána elvégezni a többi ápolási műveletet.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...